top of page

7 cauze ale bolilor autoimune
Așa cum am arătat, numeroasele studii efectuate arată că circa 20% din cauzele bolilor autoimune au la bază moștenirea genetică, adică un factor pe care nu îl putem controla. Dar restul de 80%, sunt factori determinați de mediul în care trăim și de comportamentul nostru de zi cu zi. Adică, cu alte cuvinte, reprezintă ceva ce putem controla.
Există 7 factori principali ce țin de mediul și comportamentul nostru cotidian, care contribuie la declanșarea și agravarea în timp a autoimunității, fără posibilitate de vindecare, dacă nu se lucrează perseverent asupra eliminării lor.
Aceștia sunt:
1. Sensibilitatea la gluten;
2. Instalarea în organism a paraziților, virusurilor și infecțiilor de tot felul;
3. Deranjamente severe ale intestinelor (SIBO, IBS, Leaky Gut etc)
4. Cantitate mare de toxine în corp și scăderea capacității naturale a organismului de auto detoxifiere;
5. Stresul neurologic cronic;
6. Slaba hidratare a organismului și consumul de apă plină de poluanți;
7. Consumul de hrană care are la bază plante modificate genetic.
Vom detalia în articolele următoare fiecare dintre aceste cauze majore ale bolilor autoimune!

Explozia de boli autoimune din zilele noastre reprezintă o problemă tot mai serioasă. Intotdeauna când aud de un astfel de caz primul lucru pe care îl recomand, printre altele, îl reprezintă eliminarea urgentă a glutenului din alimentație. Medicina funcțională actuală recomandă celor cu autoimunitate să adere urgent la un stil de viață fără gluten, un tip de proteină ce se găsește în toate cerealele. Vizavi de acest lucru foarte multi sunt confuzi. Ei se gândesc doar să nu mai consume pâine, sau să consume pâine neagră ori integrală.
Necunoașterea este însă majoră! Cei care, totuși, înțeleg ce presupune o astfel de restricție severă cred că interdicția este valabilă doar în cazul celor cu boală celiacă – intoleranța la gluten. Dar lucrurile sunt mai complicate decât se crede. Glutenul nu se găsește doar în pâine, paste, prăjituri cu făină de grâu, secară, ovăz, ci în multe alte preparate, de la pasta de roșii, până la muștarul sau icrele preparate din cutie. Așadar el poate fi mascat. Aspectul care ne păcălește și mai mult este acela că mâncarea ce conține gluten nu provoacă simptome imediate, iar eliminarea acesteia nu întotdeauna face să ne simțim mai bine imediat. Efectul nociv al glutenului asupra sistemului imunitar se manifestă, de regulă, după aproximativ 72 de ore de la ingerarea lui. El este elementul ascuns ce agravează autoimunitatea, iar acest lucru este adevărat chiar dacă la testul care analizează profilul alergenic al unei persoane sensibilitatea la gluten nu este constatată cert. Sunt 4 motive întemeiate pentru care hrana cu gluten este primul lucru ce trebuie eliminat în boala autoimună. Să vedem care sunt acestea:
MOTIVUL 1: Glutenul este un puternic declanșator al inflamaței în organism.
Inflamația este implicată în aproape toate bolile cronice, de la cancer până la boala autoimună. Cu alte cuvinte, dacă aveți acum o problemă cronică de sănătate, înseamnă că aveți inflamație în corpul dumneavoastră de mulți ani. Inflamația care persistă în organism pe termen lung poate declanșa boala autoimună datorită deteriorărilor pe care le provoacă celulelor. In general, lucruri precum stresul, anumite alimente (glutenul, lactatele, ouăle, zaharul), alegerile greșite ale stilului nostru de viață, toxicitatea din mediul în care trăim și infecțiile cronice contribuie la inflamația cronică. Mai departe, inflamația agravează simptomele și determină progresia afecțiunilor autoimune. De aici deducem că pentru a reduce inflamația globală și pentru a induce mecanisme antiinflamatorii în corp, în scopul inversării procesului autoimun, trebuie să scoatem complet din alimentație toți factorii care o declanșează. Studiile arată cu claritate că dietele fără gluten reduc semnificativ inflamația globală. Ca observație suplimentară, este foarte important de reținut că alimentele fără gluten - precum "pâinea fără gluten" sau "prăjiturile cu făină fără gluten" - sunt și mai inflamatoare. Vom explica in altă parte de ce stau așa lucrurile!
Motivul 2: Glutenul modifică microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal este compus din toate microorganismele - bacteriile bune, neutre și rele - care trăiesc în tractul digestiv. Cercetările continuă să dezvăluie faptul că microbiomul intestinal joacă un rol critic în dezvoltarea bolii autoimune. Studiile au sugerat chiar că autoimunitatea se poate debuta dintr-un dezechilibru prelungit în timp al microbiomului - altfel cunoscut sub numele de disbioză. De aceea, trebuie să ne concentrăm asupra îmbunătățirii sănătății intestinului, dacă avem o boală autoimună sau una cronică de sănătate. Mâncarea este una dintre cele mai rapide căi prin care putem reface microbiomul. Este dovedit clar că glutenul influențează în mod negativ microbiomul intestinal și influențează în cea mai mare măsură întreținerea, dezvoltarea și progresia bolii autoimune.
MOTIVUL 3 – Glutenul, cauză principală a bolii intestinului permeabil.
Medicul și savantull italian Alessio Fasano (cercetător la Universitatea Maryland și, mai nou, la Harvard) este acela care a demonstrat legătura dintre bolile autoimune și boala intestinului subțire permeabil. Inițial acesta și-a propus să demonstreze cum declanșează glutenul atacul imun, în cazul bolii celiace. Pe parcursul cercetărilor, acesta a observat că, întotdeauna, în orice fel de boală autoimună sunt implicați trei factori: 1).o slăbiciune genetică, 2).un intestin deteriorat și devenit permeabil la toxine (leaky gut – în engleză) și 3) factori inflamatori declanșatori ai atacului imun (triggers- în engleză). Iar dintre aceștia glutenul este pe primul plan. Vom vedea în alt articol ce înseamnă intestin permeabil?
MOTIVUL 4 – Mimetismul molecular
Am lămurit anterior faptul că glutenul este implicat în cele mai multe cazuri în declanșarea inflamației și a acelui răspuns denaturat al sistemului imunitar, care devine atât de hiperactiv, încât ajunge la mimetism molecular. Adică sunt o multitudine de alte alimente care, deși nu conțin deloc gluten, au o structură proteică asemănătoare cu glutenul, pe care elemente sistemului imunitar, fiind confuz și hiperactiv, le atacă și distruge fără a mai face o distincție de finețe între ele. In grupul nostru închis de pe facebook avem lista completă cu alimentele implicate in mimetismul molecular, care și ele trebuie să fie eliminate în prima fază de autovindecare a intestinului nostru permeabil!
bottom of page