top of page

HIDRATARE

hidramax_edited.jpg
Apa - matricea vieții
      După aer, apa este al doilea element fundamental care condiționează existența vieții. Apa este esențială pentru desfășurarea tuturor proceselor metabolice, condiționează păstrarea sănătății și previne îmbătrânirea precoce. Fără aer omul trăiește aproximativ 3 minute, fără apă circa 3 zile, iar fără hrană chiar si 30 de zile. O hidratare cu apă de înaltă calitate, induce sănătate fizică (piele luminoasă, strălucitoare, țesuturi și articulatii bine hidratate, rinichi curați, siluetă ideală), dar și sănătate mentală. Este dovedit faptul că o hidratare zilnică, cu apă de calitate, previne instalarea supraponderalității și obezității, deoarece crește rata metabolismului bazal cu aproximativ 30%, ceea ce înseamnă că se produce o ardere mai eficientă a caloriilor și o eliminare mai bună a deșeurilor metabolice. De-a lungul vieții, pe măsură ce îmbătrânim, procentul de apă al organismului nostru este în continuă scădere. Astfel, dacă un nou născut este circa 80% apă, corpul vârstnicului mai are doar 55% apă. Ne naștem apă și murim pământ, spunea un înțelept antic!
    Odată cu înaintarea in vârstă, corpul nostru începe să confunde tot mai mult senzația de sete cu senzația de foame, ceea ce se traduce printr-un consum exagerat de alimente și consum tot mai mic de apă, ceea ce va determina un sânge mai puțin fluid, o limfă încărcată, o capacitate mai mică de eliminare a toxinelor, si, în consecință, progresul bolilor cronice și îmbătrânire tot mai rapidă. 
     Puțini oameni știu că apa nu poate fi înlocuită cu niciun alt lichid, de genul băuturi carbonate, vin, bere, țuică, ciorbă, supe. Nici chiar fructele nu sunt indicate pentru hidratare! Regula de bază este aceea că o persoană, pentru a fi corect hidratată, trebuie să consume circa 30 ml de apă/kg corp. Adică, concret, o persoană care are 70 de kg trebuie să bea 2,1 litri de apă de calitate bună, asimilabilă usor, adică recunoscută de organism.
       La întrebarea ce înseamnă o apă de calitate, o „apă vie”, cum spuneau bătrânii pe vremuri, răspunsul este destul de complex. Dar, important este să reținem că o apă ideală pentru corp, adică o apă pe care corpul să o asimileze complet, fără să mai depună efort pentru și-o prepara, trebuie să aibă următoarele caracteristici:
- bacteriologic pură;
- cu conținut echilibrat de minerale;
- alcalină - pH 8-9, maxim 10;
- ionizată negativ (antioxidantă) - măcar minus 150 milivolți (cu cât este mai negativă, cu atât e mai bună); Un potențial redox negativ mare, indică o capacitate ridicată de anihilare a radicalilor liberi de către apă, adică asigură o protecție ridicată a organismului. Valorile pozitive, dimpotrivă, sugerează preponderența proceselor oxidative, cu efecte nefaste asupra sănătății, deoarece oxidează proteinele, ADN-ul si ARN-ul, grasimile (LDL = colesterol oxidat) etc. 
- cu tensiune superficială (TS) mică: celulele noastre pot fi penetrate de o apă cu TS de 45 dyn/cm. Problema este că apa pe care o bem, de exemplu la 20 grade Celsius, are o TS de 72,8 dyn/cm, de unde rezultă că pentru a hidrata celulele noastre, corpul trebuie să o prepare neapărat. Cel mai corect ar fi sa o bem cu inghitituri mici, cum s-ar zice ”să o mancam”, deoarece saliva contine surfactanți ionici care ii reduc tensiunea superficială. Altfel, băută „rece ca gheața”, apa nu prea hidrateaza organismul, întrucât nu este asimilabilă de către celule și, ca atare, se duce direct la toaletă!
    Ph-ul apei poate fi schimbat destul de usor, în schimb valoarea redox-ului este mult mai importantă deoarece aceasta susține activitatea energetică a celulelor si funcția mitocondrială a acestora.
Ce este Hydramax? Este un pachet unic, ce contine ingrediente naturale de preparare a apei necesare hidratării zilnice perfecte a organismului: Coral Mine (pudră de coral din insulele Okinawa), H-500 (un antioxidant perfect, care ionizeaza apa la minus 5-600 mV) și Pentokan (un produs care acționează pe pompele celulare sodiu-potasiu, asigurând schimbul de substanțe, echilibrul și energia celulei).
h500.jpg

Hidrogenul negativ – sursă a vieții și longevității

     În captivantele sale cărți (Enzima miracol, Enzima întineririi etc), deja cunoscute de mulți cititori, Hiromi Shinya vorbește despre rolul cheie jucat de enzime în cadrul metabolismului, de ele depinzând procesul de îmbătrânire, posibilitatea încetinirii sale, revitalizarea celulelor și refacerea vigorii corporale. Explicațiile sale sunt simple, astfel încât cititorul neavizat să înțeleagă ce ar trebui să facă concret pentru a atinge aceste deziderate. El ne informează că peste 5000 de tipuri de enzime se află în corpul nostru, dar este convins că există totuși o enzimă-prototip, e enzimă-sursă, pe care el o consideră enzima minune, deoarece poate compensa deficitul enzimatic dintr-un organ anume. Oricum, ne anunță că deși are anumite dovezi, enzima miracol este o ipoteză de lucru. Tot mai multe studii demonstrează însă că enzima NAD+/NADH, adică nicotinamida-adenin-dinucleotid (în formă oxidată, respectiv în formă redusă) reprezintă un metabolit cu rol critic, găsit în toate celulele umane. Având în vedere rolul său major în organism, noi am putea-o numi adevărata enzimă-minune, cel puțin până atunci când Hiromi Shinya se hotărăște să ne spună cum ar arăta și cine ar fi misterioasa enzimă-sursă de care vorbește.

    Enzima NAD+/NADH joacă un rol-cheie în metabolismul celular, în cadrul "fabricilor de producere a energiei" din fiecare celulă, mitocondriile. Mitocondriile sunt organite ale unei celule, care acționează ca un fel de sistem digestiv: ele primesc nutrienți cum ar fi grăsimi, proteine și carbohidrați, le distrug și le transformă în energie (în ATP- adenozin tri phosfat), printr-un proces de oxidare.  Funcția acestei enzime miracol în interiorul celulelor este tocmai aceea de a ajuta nucleul cât și mitocondriile să comunice între ele, mai exact să-și desfășoare procesele de transformare a nutrienților în energie. Este, cu alte cuvinte, combustibilul principal al celulelor. Vârsta și stilul de viață nesănătos și sedentar duc iremediabil la scăderea numărului de NADH în organism. De fapt, pe măsură ce îmbătrânim, nivelul general al enzimelor din corp scade. La fel se întâmplă și cu nivelul NADH, care scade cu până la 50% la 40 de ani și poate ajunge la circa 15-20% la 70-80 de ani. Acest lucru poate cauza o comunicare slabă între nucleul celulei și mitocondrii, încetinind sever producerea de energie. Totodată, din lipsă de energie, multe mitocondrii mor, celula se devitalizează, sau chiar devine o celulă canceroasă. Din această cauză îmbătrânim mai repede, ne simțim mereu obosiți, apar boli degenerative precum cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare.  De fapt, ce rol precis joacă această enzimă NADH (cel mai corect este să o numim coenzimă)? Este vorba de rolul de a declanșa și întreține procesul de oxidare celulară a hranei, prin aducerea și transportarea hidrogenului în interiorul mitocondriilor, făcând astfel posibil ciclul Krebs. Sa reținem: din NADH se extrage un electron de hidrogen, care este sursa de bază de energie a organismului. Coenzima NADH va fi oxidată, iar protonii de hidrogen (H+) rezultați vor fi transferați către O2, cu formare de H2O. In schimb, electronii de hidrogen, adevăratul combustibil celular, nu interacționează direct cu O2, ci sunt transferați la nivelul mitocondriei prin intermediul unui unui ansamblu de proteine și coenzime, numit lanț transportor de electroni de hidrogen. Transferul de la un membru al lanțului transportor de e- la altul se face prin sinteza unei molecule de ATP.

     Trebuie să reținem că pe măsură ce îmbătrânim, sau din cauza stresului oxidativ exagerat, ori chiar a hranei slabe nutritional, cantitatea de NADH din corp scade sever, mulți oameni suferind de sistemul de oboseală cronică, generată de faptul că uzina de electroni de hidrogen de la nivel celular este tot mai puțin rentabilă, având tot mult mai puține secții funcționale. Consumul curent de apă încărcată cu electroni liberi de hidrogen reprezintă o metodă eficientă de a suplini toate aceste neajunsuri!

© 2020 by Octavian

bottom of page